Scurt Istoric

Istorie Noiembrie 5, 2014

Parohia Soci, care cuprinde satul Soci, din comuna Borca, este o parohie tânără, înființată abia în anul 2002. Până la această dată satul, care nu avea nici biserică, nici cimitir, era filie a Parohiei Borca.

Deși înființată în anul 2002, lucrările la biserica parohială au fost propuse să înceapă mai devreme. Astfel la 25 februarie 1999, în prezența P.S. Calinic Botoșăneanul, înconjurat de un sobor de preoți, s-a sfințit locul pentru viitoarea biserică, iar în octombrie 2000,  s-a turnat fundația bisericii. Lucrările au continuat până la data de 22 iunie 2002, când s-a turnat centura de deasupra geamurilor. Tot în luna iunie 2002 satul Soci a devenit parohie, cu personalitate juridică, având un număr de 220 familii.

La 1 august 2002 a fost numit primul preot pentru noua Parohie Soci, în persoana părintelui Platon Sorinel care, odată cu instalarea lui din data de 12 septembrie 2002, a preluat toate sarcinile, îndatoririle și obligațiile parohiei, între care finalizarea lucrărilor la biserica parohială, aceasta fiind unul din obiectivele principale ale parohiei.

Cu ajutorul Preasfintei Treimi, al Maicii Domnului și al Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, sub comanda noului preot, cu implicarea consiliului parohial și susținerea credincioșilor lucrările au continuat cu zidirea unui paraclis, procurarea unui clopot de 300 kg, finalizarea lucrărilor bisericii, zidirea unei case cu etaj, în curtea bisericii, care adăpostește la parter trei grupuri sanitare moderne, o cameră pentru centrală și o magazie pentru lemne, iar la etaj două dormitoare spațioase și un hol, construirea unui zid cu piatră aparentă etc.

Parohia noastră se mândrește și cu un cor de fete, format de d-na preoteasă Natalia Platon, cor care cunoaște și aplică tipicul celor șapte laude bisericești, dar care se implică și în alte activități în folosul parohiei și cu care s-au organizat pelerinaje în țară, dar și în Grecia și Israel.

Spre lauda parohiei noastre sunt și credincioșii care participă în număr mare la sfintele slujbe și care răspund cu multă bunăvoință și dăruire solicitărilor parohiei.

De asemenea parohia Soci are o situație demografică bună, fiind o parohie cu multe familii tinere și cu mulți copii spre lauda părinților lor și spre slăvirea numelui lui Dumnezeu.